Doprava ZDARMA při nákupu nad 2000 Kč - Zásilkovna ♥️

Vlastnosti různých druhů dřevin: SMRK / BOROVICE / JEDLE

V tomto článku si představíme jedny ze tří nejčastějších dřevin a to: Smrk, borovici a jedli.

Smrk, jedle a borovice jsou tři z nejčastěji využívaných druhů jehličnatých stromů, které mají své vlastní charakteristické vlastnosti, ale také některé společné rysy.

Všechny tři tyto dřeviny jsou tradičně známy pro svou odolnost vůči nepříznivým podmínkám a schopnost růst i v chudých půdách. Mají také významné místo v dřevařském průmyslu a stavebnictví díky své pevnosti, trvanlivosti a jednoduchosti zpracování. Všechny tři druhy jsou také zdrojem pryskyřice, která má v mnoha průmyslových odvětvích široké využití.

Co se týče vlastností, smrk je obvykle znám svou rovnou, úzkou korunou a jehlicemi, které jsou na dotek ostré. Jedle se naopak vyznačují měkkými jehlicemi a charakteristickými šiškami, které mají tendenci viset dolů. Borovice mají tenčí jehlice a často produkují větší množství pryskyřice.

V průmyslovém odvětví se dřevo těchto stromů využívá při výrobě nábytku, podlah, dveří, oken a stavebních konstrukcí. Jeho odolnost vůči rozpadu a schopnost odolávat vnějším vlivům z něj činí ideální materiál pro venkovní konstrukce. Díky své vůni a estetickému vzhledu jsou také oblíbenou volbou pro výrobu různých dekorativních předmětů.

Celkově lze říci, že smrk, jedle a borovice mají své místo jak ve stavebnictví a průmyslu, tak i v uměleckém a řemeslném světě. Jejich vlastnosti a využití se navzájem doplňují a zajišťují, že tyto dřeviny zůstávají nezbytným prvkem mnoha aspektů lidského života a kultury.

 

  1. Smrk - Toto dřevo je známé pro svou jemnou texturu a světlou barvu. Má tendenci být pevné a odolné vůči vnějším vlivům. Jeho jehlice jsou obvykle špičaté a rostou po spirále, čímž vytvářejí charakteristickou, rovnou korunu. Smrkové dřevo se často používá při výrobě nábytku, stavebních konstrukcí, obkladů a podlah.

  2. Jedle - Jedle má měkké, hladké jehlice, které mohou být tmavě zelené a mají tendenci být přítulné. Dřevo jedle je měkké, ale pevné, a často se využívá při výrobě dřevěného nábytku, obkladů, schodů a podlah. Má tendenci být odolné vůči rozpadu a díky své trvanlivosti se často používá i ve venkovním nábytku.

  3. Borovice - Borovice mají tenčí jehlice než smrky a jedle a mohou mít světlou až tmavě hnědou barvu. Dřevo borovice je lehké, pružné a snadno se zpracovává, což ho činí ideálním pro různé účely. Využívá se při výrobě nábytku, podlah, obkladů, a také ve stavebnictví pro různé konstrukce. Díky své přirozené odolnosti je také oblíbené pro venkovní použití.

Tyto individuální charakteristiky každého druhu dřeva je dělají unikátními a vhodnými pro různé typy stavebních, průmyslových a uměleckých projektů, které vyžadují specifické vlastnosti a estetické vlastnosti dřeva.

 

Samostatně se tyto druhy dřeva často využívají následovně:

  1. Smrk - Využívá se převážně při výrobě nábytku, dveří, podlah, obkladů a stavebních konstrukcí, zejména díky své pevnosti a odolnosti. Jeho světlá barva a jemná textura ho činí oblíbenou volbou pro interiérové účely.

  2. Jedle - Dřevo jedle je často využíváno při výrobě nábytku, schodů, obkladů a podlah. Díky své trvanlivosti a estetickému vzhledu je také oblíbeným materiálem pro venkovní nábytek a stavby.

  3. Borovice - Borovice se používá při výrobě různých druhů nábytku, podlah, obkladů a stavebních konstrukcí. Díky své lehkosti, pružnosti a odolnosti se také často využívá pro venkovní použití, jako jsou terasy, zahradní nábytek a ploty.

Tyto dřeviny jsou ceněny pro svou pevnost, trvanlivost a estetické vlastnosti, které je činí ideálními pro různé účely v oblasti stavebnictví, designu interiérů a venkovních prostorů.

 

U nás z těchto dřevin máme spousty dekorací i nábytku v nabídce a to... špalky, mísy, svícny a další.

 
 
 
 

 

Zpět do obchodu